Să vorbim şi să scriem corect

Conform DOOM2

—Virgula se utilizează în interiorul unor locuţiuni adverbiale cu structură simetrică (cu chiu, cu vai; de bine, de rău); între interjecţii identice care se repetă (boc, boc; cioc, cioc, cioc; hai, hai; ham, ham; mac, mac; miau, miau; nani, nani) sau între interjecţii cu valoare apropiată (trosc, pleosc); între cuvinte care se repetă identic (doar, doar) sau cu unele modificări: încet, încetişor. Acestea se pot despărţi şi prin cratimă (cioc-cioc-cioc; doar-doar, încet-încetişor) sau, în cazul interjecţiilor, prin semnul exclamării (boc! boc!; trosc! pleosc!). Succesiunile de interjecţii cu valori diferite se scriu în cuvinte separate (ia hai).

—Cratima este semnul ortografic cu cele mai multe funcţii. În unele cazuri are caracter permanent (dă-l, de-a dreptul, las-o, s-a dus, ţi-l dă, iar în altele – accidental (de-abia sau de abia, n-am sau nu am).

—Cratima redă rostirea în tempo rapid a derivatelor cu prefixele ne- şi re- de la teme care încep cu îm-, în- şi, neliterar, a compuselor cu prepoziţia de de la acelaşi tip de teme, notând afereza lui î- la începutul cuvintelor de bază (ne-mpăcat, ne-ncetat, a re-mpărţi, a re-ncălzi, faţă de rostirea în tempo lent: neîmpăcat, neîncetat, a reîmpărţi, a reîncălzi; de-mpărţit, de-nmulţit, faţă de deîmpărţit, deînmulţit).

—Ea leagă articolul hotărât enclitic sau desinenţa de cuvintele greu flexionabile în cazul:numelor literelor şi sunetelor:x-ul, x-uri; substantivelor provenite din numerale cardinale notate cu cifre: 10-le ,,nota 10”, 11-le „echipa de fotbal”; împrumuturilor şi numelor de locuri a căror finală prezintă deosebiri între scriere şi pronunţare: bleu-ul; Bruxelles-ul; dandy-ul, pl. art. dandy-i (nu dandi, pl. art. dandii); show-ul, show-uri.

—Cratima poate lega unele cuvinte care se repetă identic (doar-doar, foarte-foarte, încet-încet, mai-mai, poate-poate, prea-prea) sau cu unele modificări (încet-încetişor, singur-singurel).

—Se recomandă ataşarea fără cratimă a articolului sau a desinenţei la împrumuturile – chiar neadaptate sub alte aspecte – terminate în litere din alfabetul limbii române pronunţate ca în limba română: boardul, boarduri; clickul, clickuri; trendul, trenduri.

                                                                                                                                       Vom continua

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

SUS ↑

profesorderomana.wordpress.com

"Limba şi legile ei dezvoltă cugetarea" (M. Eminescu)

Alina Blagoi

Consiliere psihologica si psihoterapie

profesorderomana.wordpress.com

"Limba şi legile ei dezvoltă cugetarea" (M. Eminescu)

Alina Blagoi

Consiliere psihologica si psihoterapie

profesorderomana.wordpress.com

"Limba şi legile ei dezvoltă cugetarea" (M. Eminescu)

Alina Blagoi

Consiliere psihologica si psihoterapie

%d blogeri au apreciat asta: